Logowanie
Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
Włocławek
|
|
Nieznajka |
Dodany dnia 17-10-2011 21:55
|
![]() Początkujący ![]() Postów: 271 Data rejestracji: 23/09/2011 12:50 |
Obok Polkowic Zbiornik retencyjny we Włocławku to kolejny potencjalny truciciel... awaria tamy grozi katastrofą ekologiczną w całym dolnym odcinku Wisły i na wybrzeżu... co prawda nie jest to rejon zagrożony jakoś specjalnie wstrząsami, ale nie można ich też wykluczyć... kolejnym zagrożeniem jest potężna fala powodziowa (były już obawy, że przy wcześniejszych powodziach tama może pęknąć...) generanie jest w FATALNYM stanie technicznym. Woda zaleje wtedy Włocławek, Nieszawę, Ciechocinek i część Torunia. Mieszka tam ponad 320 tys. osób - zginąć mogą tysiące. Setki tysięcy hektarów będą zanieczyszczone chemikaliami wymytymi z licznych we Włocławku zakładów chemicznych. (...) Budowano ją od razu z założeniem, że będzie funkcjonować maksymalnie 10 lat. Minęło lat 36. (...) http://wiadomosci...66780.html największym problemem są jednak toksyczne opady, które gromadzą się na dnie zbiornika. dopóki leżą na dnie są nie groźne. gorzej, gdy tama pęknie... a jest tam cała tablica Mendelejewa w tonowych ilościach (znalazłam dane, że to ok 50 mln m3 osadów...) tym, co mieszkają za tamą, sugeruję mimo wszystko przeprowadzkę, bo jak tama runie, to wesoło nie będzie, a nie sądzę, żeby nasze władze zrobiły z nią cokolwiek ![]() co nieco jeszcze tutaj http://www.rp.pl/...?print=tak |
|
|
Unono |
Dodany dnia 17-10-2011 22:01
|
![]() Aktywny użytkownik ![]() Postów: 2911 Data rejestracji: 13/04/2011 09:06 |
podczas ostatniej powodzi wypowiadali się mądrzy profesorowie, że według ich wiedzy tama wytrzyma nie jedną powódź. |
|
|
Nieznajka |
Dodany dnia 17-10-2011 22:02
|
![]() Początkujący ![]() Postów: 271 Data rejestracji: 23/09/2011 12:50 |
wiesz, ja nie wierzę mądrym profesorom ze szklanego okienka ![]() moje krótkie, acz wystarczające dośwaidczenie pozwala mi stwierdzić, że mylili się nie raz, niestety... choć lepiej by było, żeby się nie mylili ![]() |
|
|
WildLady |
Dodany dnia 17-10-2011 22:27
|
![]() Aktywny użytkownik ![]() Postów: 1893 Data rejestracji: 08/09/2011 22:54 |
a co mają - przepraszam - powiedzieć ? że tama może nie wytrzymać, ale niestety nic z tym nie zrobimy i w razie czego - ratuj się kto może ??? |
|
Przejdź do forum: |